Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Φωτια στο δάσος της Στροφυλιάς

Τα παρακάτω αποσπάσματα ειναι απο το ΣΚΑ'Ι'.gr www.skai.gr

2/11/2008
Ανεξέλεγκτη μαίνεται από το απόγευμα του Σαββάτου μεγάλη φωτιά στο πανέμορφο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς στη δυτική Αχαία.

Στην περιοχή, επιχειρούν 27 οχήματα της πυροσβεστικής και περισσότεροι από 60 πυροσβέστες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τη δύση του ηλίου, οπότε δεν ήταν δυνατόν να γίνει η κατάσβεσή της από αέρος.
Ευτυχώς στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ωστόσο η κατάσβεση της φωτιάς δεν είναι εύκολη, καθώς η πρόσβαση στο δάσος είναι δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ευελπιστούν ότι θα θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να επιχειρήσουν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ώστε να πετύχουν την κατάσβεσή της.

Το σχέδιο είναι να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς, που κινείται προς τα ανατολικά.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Όπως τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ΓΓ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρος Σπυρίδων, η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ άφησε αιχμές ότι η πυρκαγιά δεν εκδηλώθηκε τυχαία, καθώς ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ εκείνη των ώρα έπνεαν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι, ενώ πρόσφατα η Στροφυλιά ανακηρύχθηκε σε εθνικό πάρκο.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το πανέμορφο δάσος απειλείται από πυρκαγιά. Πριν από ενάμισι μήνα είχε εκδηλωθεί φωτιά στο δάσος, αλλά σβήστηκε πριν πάρει διαστάσεις, ενώ και πριν από μία εβδομάδα είχε εκδηλωθεί πυκαγιά σε βάλτο κοντά στο δάσος.


Δυο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο προστέθηκαν στις πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς στη δυτική Αχαΐα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου.

Το δάσος έχει έκταση 48.000 στρέμματα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Πριν από δύο εβδομάδες είχε κηρυχθεί με υπουργική απόφαση εθνικό πάρκο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σπύρος Σπυρίδων, άφησε αιχμές ότι η πυρκαγιά δεν εκδηλώθηκε τυχαία.

Να σημειωθεί ότι πριν από ενάμισι μήνα είχε εκδηλωθεί και πάλι φωτιά στο δάσος, αλλά σβήστηκε πριν πάρει διαστάσεις.

Επίσης, πριν από μία εβδομάδα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε βάλτο κοντά στο δάσος.


To in.gr http://www.in.gr/news

Mεγάλη πυρκαγιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς

ΑΠΕ
Οι φλόγες ενισχύθηκαν από τον ισχυρό άνεμο (φωτ. αρχείου)
Πάτρα
Τελευταία ενημέρωση 01/11/08 22:42


Ανεξέλεγκτη μαινόταν το βράδυ του Σαββάτου μεγάλη φωτιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς στη δυτική Αχαΐα.

Στην περιοχή επιχειρούσαν τη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 27 οχήματα και 70 άνδρες, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ευνοοούσαν την πυρκαγιά και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έμειναν καθηλωμένα μέχρι το πρώτο φως την Κυριακή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα επεκτάθηκε σε επικίνδυνο μέτωπο.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχε υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία η περιοχή χαρακτηρίζεται εθνικό πάρκο.

Η προστατευόμενη έκταση των 48.000 στρεμμάτων περιλαμβάνει το δάσος της Στροφυλιάς, ένα από τα πιο μεγαλύτερα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου, με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά, καθώς και τις λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Καλογριάς, υγρότοπους μεγάλης οικολογικής αξίας.

Η περιοχή προστατευόταν ήδη από τη συνθήκη Ramsar, ωστόσο η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος για τη μη προστασία της.


Διαβάστε και ΑΥΤΟ
Βιότοπος διεθνούς σημασίας
Εθνικό Πάρκο η περιοχή «Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου»

ΑΠΕ
Τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του δάσους Στροφυλιάς και της ευρύτερης περιοχής τους χαρακτηρίζονται ως εθνικό πάρκο, που θα φέρει την ονομασία «Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου».

Το Εθνικό Πάρκο καλύπτει έκταση 48.000 στρεμμάτων και περιβάλλεται από περιφερειακή ζώνη προστασίας του Πάρκου, έκτασης 88.000 στρεμμάτων στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις.

Η περιοχή του Πάρκου αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ιδιαίτερης σημασίας δασικό οικοσύστημα είναι το δάσος της Στροφυλιάς που είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά.

Επίσης, ξεχωρίζουν οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Καλογριάς, που αποτελούν υγρότοπους υψίστης σημασίας με οικολογική συνέχεια μεταξύ τους.

Ιδιαίτερα η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελεί σημαντικό υγρότοπο ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο ενώ τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, 5 είδη θηλαστικών και 7 είδη αμφίβιων ερπετών.

«Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς.



Τα συμφέροντα μας σκοτώνουν ...........................

Δεν υπάρχουν σχόλια: