Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Τετραμελής ομάδα εφήβων μαθητών φωτογραφίζει την Γη από το Διάστημα, με ιδιοκατασκευή συνολικού κόστους 103 ευρώΕίναι ελπιδοφόρο και αξιέπαινο το επίτευγμα τεσσάρων μαθητών υπό την καθοδήγηση του καθηγητού τους: κατάφεραν με κόστος μόλις 103 ευρώ, να δημιουργήσουν μια κατασκευή δικής τους επινόησης, η οποία έφτασε σε ύψος 31 χιλιάδων μέτρων φωτογραφίζοντας παράλληλα την Γη.
Το εγχείρημα έλαβε χώρα στα τέλη του Φλεβάρη, από τους Gerard Marull Paretas, Sergi Saballs Vila, Marta­ Gasull Morcillo και Jaume Puigmiquel Casamort, μαθητές στο σχολείο IES La Bisbal Καταλονίας της Ισπανίας, υπό την επίβλεψη / καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Jordi Fanals Oriol. Οι μαθητές είναι ηλικίας 18 με 19 ετών. Χρησιμοποίησαν ένα μπαλόνι από latex αξίας 44,21 ευρώ περίπου γεμισμένο με ήλιο, μια «κοινή θνητή» κάμερα Nikon Coolpix κόστους περίπου 58,95 ευρώ, αισθητήρες εξ ολοκλήρου δικής τους κατασκευής και πολύ μεράκι.
Ο αρχικός στόχος ήταν να φτάσει το μπαλόνι μαζί με το φορτίο του (ενάμιση κιλού) στα δέκα χιλιάδες μέτρα ύψος, το ύψος δηλαδή των εμπορικών αερογραμμών. Η πορεία του μπαλονιού καταγραφόταν με συνδυασμό των αισθητήρων και του γνωστού Google Earth. Προς μεγάλη τους έκπληξη, η ιδιοκατασκευή έφτασε στην απόσταση των 31 χιλιάδων μέτρων, τα όρια δηλαδή της στρατόσφαιρας.
Εκεί το μπαλόνι άρχισε να χάνει το πτητικό υλικό του (ήλιο) και άρχισε την πτώση προς την Γη. Δεύτερη μεγάλη έκπληξη για την τετραμελή ομάδα και τον καθηγητή, ήταν ότι οι αισθητήρες συνέχισαν να μεταδίδουν δεδομένα ακόμα και μετά την επιστροφή τους στην Γη. Δεδομένων των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στα 31 χιλιάδες μέτρα, είναι πραγματικά αξιέπαινοι οι μαθητές που κατάφεραν με συνολικό κόστος 103 ευρώ, να δημιουργήσουν ένα σύστημα του οποίου οι αισθητήρες δεν «υπέκυψαν» στις τόσο ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην στρατόσφαιρα.
Ήδη οι μαθητές ηλικιών 18 και 19 ετών, έχουν γίνει γνωστοί για το επίτευγμά τους, ενώ «τράβηξαν» την προσοχή του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Εμείς με την σειρά μας λέμε ένα μεγάλο «εύγε» και τους ευχόμαστε ότι καλύτερο για την μελλοντική τους πορεία. Πάντα τέτοια παιδιά…(http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/5005022/Teens-capture-images-of-space-with-56-camera-and-balloon.html)

Αντιγραφη απo:
http://www.zougla.gr/news.php?id=30472

Δεν υπάρχουν σχόλια: