Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Τιμή στους ήρωες του '21Τιμή στους ήρωες του '21

Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα, όλη η Ελλάδα τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ελληνικές σημαίες στις αυλές των σπιτιών να ανεμίζουν προς τιμή των ηρώων που πλήρωσαν με τη ζωή τους την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Πριν από 188 χρόνια, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, στα Καλάβρυτα, σημαίνοντας και τυπικά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που μέσα από αγώνες και θυσίες οδήγησε στην αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους το 1830 με την συνθήκη του Λονδίνου.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός.

Παρελάσεις

Με την στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τις μαθητικές παρελάσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης του ’21.Της στρατιωτικής παρέλασης προηγήθηκε η δοξολογία στον Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

(Πρώτη καταχώρηση: 25 Μαρτίου 2009, 07:34)
Aπο http://www.zougla.gr/index1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: